onsdag 9 september 2009

Gåtan bakom ADHD löstI Dagens Nyheter kan man läsa att gåtan om ADHD är löst.
"Amerikanska forskare kan nu för första gången visa hur hjärnan fungerar hos personer med ADHD. Upptäckten kan leda till nya skräddarsydda behandlingar.
Eftersom jag har just det funktionshindret själv, är jag otroligt glad för att man under de senaste åren uppmärksammar NPF då det är ett problem för väldigt många människor.
Att tro att diagnosen är ett påhittat tillstånd, är en typisk attityd för många och den som har funktionsnedsättningen möts ofta av tvivel, och elaka kommentarer som "jojo, bra att skylla på....."

Det är ett funktionshinder som finns i olika former och i olika graderingar. Och mycket beror även på vad livet innehåller. Många vet knappt om att de har det, och andra får kämpa varje timme på dygnet.

Vi är olika. En del människor har dålig syn. En del har en dålig hörsel. Till det får man hjälp, och liksom en mängd andra diagnoser och tillstånd behöver man olika hjälpmedel. Det är egentligen inte konstigare än så.
Som politiskt aktiv får jag många samtal från likasinnade, i karriären och i blandade positioner.
Som aktiv i Attention Stockholms Län ser vi en utveckling, men samhället hänger trots det inte med.
Att ha NPF innebär att barndom, skoltid, vardagsliv, vuxenliv och arbetsliv ställer olika krav på hur man hanterar sin diagnos, och hur samhället faktiskt kan göra det mycket lättare.
Olika faser i livet kräver olika ting av en människa, liksom en syn eller hörsel eller andra diagnoser kan förändras.
Att ta hand om varandra i vårt samhälle, är en viktig del i välfärden. Att ta hand om varandra kan innebära ett lugnare samhälle och en kvalité för många människor, och inte bara ett fåtal.
Om vi politiker, med diagnos, fick fler resurser, eller åtminstone vara med i planeringen och diskussioner om hur samhällsinsatserna kan styras, kan jag lova att det skulle bli stora förändringar.
En för mig god förebild är Anna Kettner, vår landstingspolitiker i Stockholm som har visat att allting går, bara man får göra det på rätt sätt. Och det finns en stor mängd politiker och uppsatta personer som har samma diagnos. Anledningen är faktiskt att detta är personer med en enormt kreativitet. Det är det som är en stor bonus med diagnosen.
Journalisten och författaren Annika Sundbaum-Melin är en annan förebild. En kvinna som tidigare var Sveriges bästa rockjournalist och den som alltid förespådde melodifestivalens finaler. Med ett par böcker bakom sig har Annika visat en enorm styrka.
Jag ser fram emot att läsa och ta del av de uppgifter DN lämnat idag och hoppas att jag har fortsatt möjlighet att arbeta med dessa viktiga frågor.
Varmt Liza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ditt inlägg granskas av en moderator innan den publiceras. Tack för din medverkan!