tisdag 15 februari 2011

Kriskommissionens rapport - en nystart för socialdemokratin?

Idag ska rapporten vara helt klar och överlämnas till socialdemokraternas partistyrelse.

Det är egentligen lite intressent bara det, med tanke på att det är en partistyrelse som gungar, och klamrar sig fast vid vid sina positioner. Vi är många, som undrar varför modet att ställa sina platser till förfogande år noll? Det finns inget sådant mod, men trots allt, man måste följa gällande stadgar och rapporten skall därmed överlämnas på korrekt sätt.

Som aktiv politiker är jag inte helt så nyfiken, eftersom jag vet en hel del av vad som står i rapporten. Jag är egentligen mest nyfiken på hur man tar emot informationen, och om man ser till sig själv eller gör allt för självaste partiet.

Det kommer nämligen även lägga ribban för kommande val av partiledare. Hur modig är man i valberedningen, eller faller man tillbaka på säkra kort? Alltså man vet vad man har, men vet inte vad man kan få.

Jag säger det jag har sagt tidigare, att ställa sin plats till förfogande behöver inte betyda att man åker ut. Däremot har man möjlighet att förstärka den, genom att bli omvald. Men om man känner att man inte vågar ta den risken, är det ett tydligt tecken på att man är medveten om att man inte uppfyller kraven som positionen kräver.

Men den kommande rapporten då?

Jag har själv ett antal punkter som jag snabbt kan sätta finger på,

Socialdemokratin kan inte tas för givet, trots många års ledande roll. Den måste alltid kämpas för.

  • Bra med vilja att driva partiet i position, men positionerna får inte bestå av närmaste vännerna eller enbart personer från huvudstaden. Landet är långt.

  • Driv politiken i den egna ideologin, vi har tappat greppet.

  • Hysteri för moderaternas seger, istället fär att driva vår politik, har man försökt forma en blek kopia av moderaterna, som egentligen har kopierat oss. Tredje kopian bleknar alltid det borde varenda människa begripa.

  • In med Norrlandspartierna. Dom är röda och undrar vad tusan vi håller på med runt huvudstaden.

  • Demokrati i alla leden. Ge Arbetarekommunerna en chans, delegera i god tid.

  • Vart tog medlemmens värde vägen?

  • Återgå till en stark ledande politisk debatt.

  • Ta tillbaka frågor vi har släppt. Största misstaget var att släppa tandvårdsreformen. Där stack en av grundpelarna till vår välfärd.

  • Personer som anses för "gamla" är ett skitsnack. Titta på leveransen av politiskt värde.
  • Därmed inte sagt att att man måste ha just en given plats, vi måste bli bättre på "överlappning" Unga idéer och äldre erfarenheter.

  • De som inte kan vara med, kan vara mentorer. Jan Eliasson skulle vara en enorm tillgång som rådgivare. Varför har vi så få sådana?

  • Fackföreningsrörelsen har sedan länge börjat haverera. Vi måste göra allt för att stärka den. Har man glömt bort att det är navet, grunden till den socialdemokratiska föreningsrörelsen?

  • Ta tillbaka våra andra rörelser, att tala om villka de är! HSB, Folkets park, Folkets Hus mm mm det är socialdemokratin som står för det och glöm inte att visa det
  • För en tid sedan sa en klok facklig-politisk kamrat under ett möte, att man ska försöka ta ner alla ord till ett. Som t ex demokrati, solidaritet, välfärd, jämställdhet mm.

Efter ett långt tänk, har jag kommit fram till vilket ord som täcker allt.

SOLIDARITET

Varmt Liza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ditt inlägg granskas av en moderator innan den publiceras. Tack för din medverkan!