tisdag 4 augusti 2009

Skolkurator och skolsyster behövs för våra barn


Att vara barn och vara tvungen att ta hand om sig själv, syskon och föräldrar är nog mer vanligt än vad vi kan föreställa oss.

Läste i gårdagens DN om föreningen maskrosbarn, som har läger på Barnens Ö för dessa barn/ungdomar som behöver komma hemifrån.

En fantastisk ideell förening som jag hörde talas om för några år sedan när bla Therese Eriksson startade denna.

Therese med fler, som i ilska fick denna energi, eftersom de ansåg att de vuxna hade svikit i ansvar och framförallt samhället som lät det fortgå.

Och det händer fortfarande.

Vi brister i detta, och vi låter det fortgå vilket är ett otroligt svek.

Jag tror personligen att det har kulminerat under många år, då vi gjorde om skolan med större klasser, som under 1970-talet gjorde många barn osynliga.

Trygghet, är inget man med tvång lär sig, det växer man in i när man äger erfarenheten.

Våra reformer, är en god grundtanke och har gjort Sverige till ett av världens mest rättvisa land, men vi kan inte luta oss tillbaka på det utan det krävs hela tiden arbete och uppgradering. Världen och vi själva förändras, utvecklas och moderniseras, och så måste även våra reformer göra.

Vi måste ge tid till våra barn och ungdomar. Vi måste ge tid till dessa fina människor som ska möta livet som vuxna individer och själva kunna njuta av vad livet kan ge.

En stor viktig sak är att återinföra skolsköterskan och skolkuratorn. Och dessa ska kunna finnas på skolorna dagtid alla timmar då det finns barn i lokalerna!

Dessa viktiga personer, som barnen/ungdomarna kan vända sig till, som är bekanta ansikten och som man kan "smita till" under skoltid. Utan att behöva vänta på att någon annan ska ingripa, eller ringa till en socialtjänst man inte vet något om.

Kostnaden är ringa, om man jämför med att det istället senare kan bli ett helt liv som behöver samhällshjälp. Och inte bara för det. Varför ska man inte kunna få må bra i sitt liv, att ha få hjälp med en bra start i livet?

Jag har precis blivit medlem för föreningen maskrosbarn. Men självklart kommer jag att fortsätta ta del av debatten, och försöka hjälpa till med att belysa detta.

Som ersättare i en socialnämnd, vet jag hur viktigt detta är.

Som medmänniska och fd kontaktmamma till 8 flickor, vet jag hur viktigt detta är.

Enligt en rapport från Folkälsoinstitutet i fjol lever 385 000 barn med föräldrar som är i riskzonen för alkoholmissbruk.

http://www.maskrosbarn.org/

vänligen Liza
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ditt inlägg granskas av en moderator innan den publiceras. Tack för din medverkan!